Nebezpeční živočichové Rudého moře: Murény

V Rudém moři se nejčastěji setkáte s Murénou obrovskou (Gymnothorax javanicus). Hojně se vyskytuje i Muréna šedá (Gymnothorax griseus). Občas můžete spatřit Murénu leopardí, Murénu síťkovanou i další druhy.
 
Murény se vyskytují ve všech tropických a subtropických mořích. Žijí v mělké vodě u útesů a skrývají se v trhlinách. Muréna je noční predátor, během dne lze nejčastěji spatřit její hlavu vyčnívající z úkrytu.
 
Od ostatních úhořovců se liší tím, že mají malý kulatý žaberní otvor, zpravidla chybí prsní ploutve a hřbetní a řitní ploutev vytváří lem téměř po celé délce těla. Jejich kůže je hladká a bezšupinatá, pokrytá vrstvou slizu. Murény mají různé zabarvení od bílé, žluté, hnědé až po černou, často jsou skvrnité. Délka se pohybuje od 25 cm až do 3 m.
 
Ústa jsou široká a čelisti jsou opatřeny silnými, ostrými zuby, které umožňují uchopit a držet kořist. Murény loví zejména v noci, kořist detekují svým velmi dobře vyvinutým čichem, který kompenzuje jejich slabý zrak. Většinou jsou jejich kořistí oslabené nebo mrtvé ryby, chobotnice, sépie a různí korýši a tak hrají důležitou roli při udržování biologické rovnováhy.
 
Svými zuby také mohou způsobit vážná zranění svým protivníkům, včetně lidí. Jsou schopné zaútočit na lidi pouze v sebeobraně v případě, že jsou vyrušené, ale pak mohou být dost nebezpečné. Mohou způsobit krvácivá zranění, poškození svalů, ale i zlomeninu kosti. Kousnutí nejsou jedovatá. Některé druhy však mohou vylučovat toxiny z ústní sliznice. Přesto však murény žijí v symbióze s malými krevetami a rybkami označovanými jako „čističi“.
 
Murény jsou občas připravovány jako pokrm, ale jejich maso je často jedovaté a může způsobit zvracení nebo i smrt.
 
První pomoc
Zastavte krvácení, vyčistěte pečlivě zranění. Vyhledejte lékařskou pomoc, abyste zabránili infekci.
 
Muréna obrovská
Muréna obrovská
video
Muréna šedá
Muréna šedá
 
Muréna leopardí
Muréna leopardí
 

Nejčastěji se můžete setkat s:
Gymnothorax javanicus - Muréna obrovská (Bleeker, 1859)
Čeleď Muraenidae (Moray eels, Murénovití), podčeleď: Muraeninae (Murény)
Řád Anguilliformes (Eels and Morays, Úhořovci a Murény)
Podtřída Actinopterygii (Ray-finned Fishes, Paprskoploutví)
Max. velikost 300 cm; max. publikovaná hmotnost: 30 kg
Životní prostředí moře, útesy, hloubka – do 50 m
Podnebí tropické
Rozšíření

Indo-Pacifická oblast: Rudé moře a Východní Afrika až po Marquesas a Oeno Atol (skupina Pitcairn), severně po Ryukyu a Havajské ostrovy, jižně po Novou Kaledonii a Australské ostrovy.

Morfologie

Hřbetní ostny (celkem): 0 - 0; Anální ostny: 0. Nedospělí jedinci jsou zbarveni množstvím velkých černých skvrn. Dospělí mají černé flíčky přecházejících do skvrn podobných leopardí kůži za hlavou a černou oblast ohraničující žaberní otvor.

Biologie

Nachází se v lagunách a v okolí útesů, obvykle viděné druhy podél hlubokých srázů Indonéských vod. Nedospělý jedinci se více skrývají a vyskytují se mělčinách u útesů. Živí se hlavně rybami a příležitostně korýši. Je to největší Indo-Pacifická muréna, pravděpodobně dosahující délky 3m. Kvůli její pozici na vrcholu potravního řetězce útesu je její maso často jedovaté (ciguatoxic). Útočí na lidi, pokud je k tomu vyprovokována.

Nebezpečí otrava rybou; útočí, pokud je vyprovokována

22. 5. 2006 0:00:00
ScubaDiving.cz